In mijn praktijk werk ik veel met lichaamsgerichte oefeningen. In het boek De Zin van Ziek Zijn staat een stukje tekst dat glashelder maakt waarom dit zo belangrijk is. “De mens kan namelijk alleen maar dat ver-staan en be-grijpen, wat hij ooit lichamelijk met zijn handen kan grijpen en waarop hij met zijn voeten kan staan. Alleen dit al maakt duidelijk dat het de moeite waard is eens dieper in te gaan op dit thema.

De mens heeft voor iedere ervaring en voor iedere stap van zijn bewustzijn de weg via de lichamelijkheid nodig. Het is voor de mens onmogelijk om principes bewust te integreren, voordat deze tot in de lichamelijkheid zijn afgedaald. De lichamelijkheid trekt de mens een enorme hoeveelheid verbindingen in, waarvoor wij vaak angst voelen. Maar zonder dit ver-bonden worden, krijgen we nu eenmaal ook geen verbond met het principe.”

Daarom is het bijvoorbeeld heel goed om te gaan wandelen of fietsen nadat je nieuwe inzichten hebt gekregen. Op die manier kan dat wat je zojuist verstandelijk hebt geleerd, zakken in je lichaam en werkelijk worden opgenomen, geïntegreerd.

HOOFD

Met ons hoofd kunnen we meestal heel goed beredeneren wat er aan de hand is, wat je eigenlijk zou moeten doen of niet zou moeten doen. Of waar jouw denkpatronen of overtuigingen je laten vastlopen.

HART

Vervolgens is het belangrijk dit inzicht met het hart te verbinden. Klopt het voor jou? Moet er nog iets aan toegevoegd worden? Of roept jouw hart om een andere weg? VOEL! Wat doet jouw hart ermee? Wordt het warm en vloeit het over? Of wordt het kil en koud? Oftewel: wat past bij jou of wat brengt jou op het juiste pad?

EN HAND(EL)EN

Maar om tot werkelijke (fysieke!) stappen te komen, is het belangrijk om het in je lijf te voelen. Alsof er een missend puzzelstukje op zijn plek valt. Een waardevolle toevoeging die van jou een heel-er mens maakt. Iets wat je graag meeneemt op jouw verdere levenspad. Pas dan ben je in staat om verder te gaan in jouw levensstroom.

En daarom dus lichaamswerk. Mooi hè?

Ben je enthousiast geworden en wil je hier zelf mee aan de slag? Je bent van harte welkom in mijn praktijk in Kasteel Vosbergen om in alle rust meer gevoel te krijgen bij jouw overlevingsmechanismen en te leren hoe je daar anders mee om kunt gaan.