De zeven hoofdchakra’s

Deze pagina geeft uitleg over de zeven hoofdchakra’s en de psychische en lichamelijke klachten die gekoppeld kunnen worden aan disbalans in ieder chakra. Een chakra is een energiecentrum in het lichaam. Dit energiecentrum is continu in beweging, als een draaikolk. In ons lichaam hebben we honderden chakra’s, maar tijdens de chakra therapie richt ik me voornamelijk op de zeven hoofdchakra’s.

1. Basis- stuit-, of wortelchakra

“Ik ben”

De naam laat het al vermoeden; het basischakra vertegenwoordigt de stabiliteit in je leven. Hier vallen primaire levensbehoeften onder, zoals onderdak, voeding en veiligheid. Dit energiecentrum zorgt voor een stevig contact met de aarde, wat je helpt zelfverzekerder te worden. Je mag er zijn. De kleur die bij de wortelchakra hoort is rood. De lagere delen van het bekken, de heupen, benen en voeten zijn sterk gekoppeld aan dit energiecentrum. Het basischakra zegt: “Ik ben”.

Als het eerste chakra uit balans is

Het eerste chakra staat aan de basis van alles. Wanneer dit chakra uit balans is, beïnvloedt dit alle andere chakra’s. Als de energie hier verstoord is, kan dat een onveilig, onrustig en onzeker gevoel geven. Je staat letterlijk niet stevig in je schoenen en ervaart weinig plezier in het leven. Een blokkade in dit energiecentrum kan zorgen voor hebzucht, een buitensporige behoefte aan controle en moeite met het omgaan met woede en angst.

Ook lichamelijk kan een verstoring in het basischakra problemen met zich meebrengen. Rugproblemen, constipatie, overmatig eten en blaas- en nierproblemen zijn veelvoorkomende klachten.

2. Sacraal- of sekschakra

“Ik voel, dus ik leef”

Het tweede chakra is gelinkt aan seksualiteit, gevoel, het innerlijk kind, vrouwelijkheid, creativiteit in de vorm van scheppende kracht en zelfvoldoening. Een sacraalchakra in balans geeft levensvreugde, laat je openstaan voor intimiteit en zorgt ervoor dat je emoties vrij kunt uiten zonder overemotioneel te worden. Oranje is de kleur die bij het sekschakra hoort. Lichamelijk is dit energiecentrum gekoppeld aan de geslachtsdelen, het bekken, de onderrug en de nieren. Dit energiecentrum zegt: “Ik voel, dus ik leef”.

Wanneer de energie van het tweede chakra verstoord is

Als het tweede chakra niet actief genoeg is, kan je emotioneel of seksueel onzeker worden en worden de behoeften op seksueel en emotioneel vlak onderdrukt. Je kunt verstarren, angst hebben voor seks, weinig sociale vaardigheden hebben, jezelf plezier ontzeggen (altijd dingen moeten in plaats van dingen doen die je graag wilt doen), bang zijn om te veranderen of levenslust missen.

Bij een overvloed aan energie in het sacraalchakra kan je overstromen van emoties. Dit uit zich in overgevoelige en emotionele reacties of emotionele afhankelijkheid. Dwangmatig gedrag, verslavingsgevoeligheid, obsessies en zwakke grenzen zijn andere uitingen van een overactief tweede chakra.

Onstabiele situaties, emotioneel geweld of manipulatie, seksueel misbruik, afwijzing, ontkenning van het gevoel, religieuze of morele strengheid brengen het tweede chakra uit balans. Met name gebeurtenissen uit de jeugd kunnen in dit energiecentrum opgeslagen worden en zo langdurig (tot ver in het volwassen leven) voor een disbalans zorgen.

Lichamelijke aandoeningen die voortvloeien uit een verstoord tweede chakra zijn:

 • Pijn in de onderrug
 • seksuele disfuncties
 • geen zin in eten, seks of het leven
 • aandoeningen van de voorplantingsorganen, milt of urinewegen
 • menstruatieproblemen 

3. Zonnevlecht- of navelchakra

“Ik wil, ik kan, ik doe”

De zonnevlecht geeft levensenergie door aan het hele lichaam. Dit is het krachtcentrum van het lichaam en het staat voor zelfwaardering, innerlijke harmonie, vrede en zelfacceptatie. Het navelchakra houdt balans tussen wilskracht en macht. Hier zet je gedachten en ideeën om naar actie. De kleur die erbij hoort is geel. Het spijsverteringsstelsel, de alvleesklier, lever, galblaas, middenrif en lendenen hangen samen met de navelchakra. De kleur die erbij hoort is geel. De zonnevlecht zeg: “Ik wil, ik kan, ik doe”.

Verstoringen in het derde chakra

Bij te weinig energie in het derde chakra stagneert er van alles. Kenmerkend is:

 • passief en verlegen zijn
 • te weinig zelfvertrouwen hebben
 • een gebrek aan energie en wilskracht
 • eenvoudig te manipuleren zijn
 • weinig discipline hebben om dingen af te maken
 • aangetrokken worden door opwekkende middelen
 • een slachtoffermentaliteit

Bij teveel energie gebeurt het tegenovergestelde: je gedraagt je dominanter of agressiever, wilt gelijk hebben en bent continu in beweging. Ook koppigheid, machtswellust, sterke ambities, prestatiegerichtheid en arrogantie komen nog wel eens om de hoek kijken bij een overactief navelchakra.

De energie raakt uit evenwicht bij o.a. schaamtegevoelens, onderdrukking van de wil, emotionele manipulatie en jezelf te verantwoordelijk voelen.

Lichamelijke aandoeningen die aan dit chakra gekoppeld kunnen worden, zijn: eetstoornissen, problemen met de spijsvertering (maag, alvleesklier, galblaas, lever), diabetes, spierkrampen, of spierslapte, (chronische) vermoeidheid en hoge bloeddruk.

4. Hartchakra

“ik heb lief”

Het hartchakra staat voor liefde, evenwicht, compassie, mededogen, relaties, toewijding en naar buiten treden. Wanneer je hartchakra in balans is, straal je warmte, vriendelijkheid en vrolijkheid uit. De kleur die bij dit chakra hoort is groen. Het hart, longen, luchtwegen, borst, bovenrug en armen zijn verbonden met dit energiecentrum. Het hartchakra zegt: “ik heb lief”.

Wanneer het vierde chakra uit balans is

Als het hartchakra niet actief genoeg is, kan je verlegen, eenzaam, depressief, kritisch, veroordelend en onverdraagzaam ten opzichte van jezelf en anderen worden. Ook angst voor relaties of verbondenheid en een gebrek aan empathie is kenmerkend. Je kunt de neiging krijgen voortdurend te zoeken naar waardering, of het juist niet kunnen geloven of accepteren dat anderen van je houden. Gebrek aan zelfliefde kan daar een onderliggende oorzaak van zijn.

Bij een te actief hartchakra ben je veeleisend, kritisch naar anderen, aanhankelijk op een kleverige manier, bezitterig, jaloers, overdreven opofferend of bitter.

Afwijzing, verlies, (voortdurende) kritiek, onderdrukt en niet erkend verdriet, voorwaardelijke liefde, seksueel- of lichamelijk geweld en verraad verstoren dit chakra.

Deze verstoringen kunnen zich uiten in de volgende lichamelijke aandoeningen: hart- en vaatziekten, problemen met de longen (met name bij oud verdriet), thymus, borsten, armen, kortademigheid, astma, een verzwakt afweersysteem, spanning tussen schouderbladen en pijn in de borst.

5. Keelchakra

“Ik spreek”

Dit chakra staat voor communicatie, concentratie, jezelf goed kunnen uiten, zowel verbaal als op creatief vlak. Als het vijfde chakra in balans is, lukt het om openlijk en waarlijk je gevoelens, gedachten en visie uit te drukken. Communiceren is meer dan praten, dus ook luisteren, zwijgen, je grenzen kunnen aangeven en je niet snel laten beïnvloeden horen hierbij. Je kunt zonder vooroordelen open en eerlijk de interactie aangaan. Het keelchakra hangt samen met de keel, hals, neus, mond, gebit en oren. Hemelsblauw is de kleur dit bij het energiecentrum hoort. Het zegt: “Ik spreek”.

Disbalans in het vijfde chakra

Iemand met een overactief keelchakra praat veel, gebruikt praten als afweer, praat vaak harder dan normaal en vindt het erg moeilijk om naar anderen te luisteren of ze uit te laten spreken.

Wanneer je te weinig energie in het vijfde chakra hebt, kom je vaak niet goed uit je woorden en lukt het je niet om je mening of gevoel onder woorden te brengen. Vaak spreek je zachter en hoger dan je ‘normale stem’. Hoewel je misschien veel praat, begrijpen mensen vaak niet wat je bedoelt. Spreekangst, verlegenheid, een slecht gevoel voor timing en ritme vallen hier ook mee samen.  

Het keelchakra raakt uit evenwicht of geblokkeerd door regelmatig onwaarheden uit te spreken (bijvoorbeeld omdat je andere mensen niet wilt kwetsen of geen ‘nee’ durft te zeggen). Dominante ouders of partners, verbaal geweld en buitensporige en/of aanhoudende kritiek zijn ook verstorende factoren.

6. Voorhoofd- of derde oog chakra

“Ik zie”

Het voorhoofdchakra staat voor inzichten, het ontwikkelen en gebruiken van het hogere zintuig (intuïtie) als vitale vaardigheid, vertrouwen op ingevingen en doorlaten van kennis van de ziel. Dit is het centrum voor de helderziendheid en het hangt energetisch samen met het hoofd, de ogen en het gezicht. Als je zesde chakra in balans en ontwikkeld is, heb je een zuivere intuïtie en een goed voorstellingsvermogen. Je bent in staat naar je intuïtie te luisteren én te handelen. De kleur van dit chakra is indigo. Het zegt: “Ik zie”.

Als de energiestroom in het zesde chakra verstoord is

Wanneer het zesde chakra te veel energie heeft, kan je in een fantasiewereld gaan leven, of hoofdpijn, nachtmerries en in sommige gevallen zelfs hallucinaties krijgen.

Bij een energietekort in het derde oog ben je bang te vertrouwen op je intuïtie en ben je gericht op verstand. Je ziet alleen de voor de hand liggende oppervlakkige betekenis en staat niet open voor de spirituele aspecten van het leven.

7. Kruinchakra

“Ik weet”

Het kruinchakra maakt de verbinding met de kosmos en de daarin aanwezige universele energie en waarheden. Het staat voor geestelijke groei, wijsheid en het éénvoelen met de wereld. Dit centrum verzorgt de energie voor de hersenen en je schedel. Een sterk ontwikkeld kruinchakra dat in balans is, zorgt ervoor dat je openstaat voor wijsheden, waarheid en bevatten dat alles samenhangt en één is. Je kunt onbevooroordeeld en bewust kijken naar jezelf en de wereld om je heen. Wit en violet zijn de kleuren van het kruinchakra. Het zegt: “Ik weet”.

Verstoorde energie in het zevende chakra

Als je een tekort aan energie in je kruinchakra hebt, kan het moeilijk zijn te leren van je levenservaringen. Je vindt het lastig open te staan voor de spiritualiteit en emoties en gevoelens van anderen. Vaak is het moeilijk om zorgen en angsten los te laten. Een langdurig energietekort leidt tot een onderontwikkeld kruinchakra. Dit uit zich in spiritueel cynisme, leerproblemen, starre overtuigingen, apathie en verstoring in de onderste chakra’s.

Wanneer er te veel energie in het zevende chakra is, denk je warrig en kun je spiritueel verslaafd raken. Je kunt je lastig afsluiten voor de emoties en uitstraling van andere mensen. Ze komen zo overweldigend binnen, dat het verwarrend wordt om nog te onderscheiden welke emoties en gevoelens van jezelf zijn en welke van de ander. Wanneer het kruinchakra langdurig te actief is, leidt dat tot overintellectualisatie, spirituele verslaving, verwarring, het gevoel ‘buiten het lichaam’ te zijn.

Het kruinchakra raakt uit balans bij onderdrukte nieuwsgierigheid, afgedwongen religiositeit, achtergehouden informatie, leugens en blinde gehoorzaamheid. Dit komt tot uiting in het lichaam in de vorm van migraine, hersentumoren en geheugenverlies.

Het chakrasysteem in evenwicht brengen

In mijn praktijk werk ik veel met het chakrasysteem. Met chakra therapie en aura healing breng ik het energetisch systeem weer in balans.

Ja, ik wil een chakra healing!
Privacy Settings
We use cookies to enhance your experience while using our website. If you are using our Services via a browser you can restrict, block or remove cookies through your web browser settings. We also use content and scripts from third parties that may use tracking technologies. You can selectively provide your consent below to allow such third party embeds. For complete information about the cookies we use, data we collect and how we process them, please check our Privacy Policy
Youtube
Consent to display content from - Youtube
Vimeo
Consent to display content from - Vimeo
Google Maps
Consent to display content from - Google