Innerlijk kind werk is prachtig en heel heilzaam. Het mooie is dat je jezelf helpt en niet afhankelijk bent van anderen voor jouw behoeften. Je geeft jezelf wat je nodig hebt en wat je vroeger ontbeerd hebt. Hierdoor creëer je ruimte om puur vanuit je kern en in verbinding te leven.

Jouw jongere versie heeft iets te zeggen

We gaan er bij innerlijk kind werk vanuit dat je een jonge versie van jezelf bij je draagt. Dit kindje vertegenwoordigt je kinderlijke verlangens en behoeften, maar het kan ook lasten voor jou dragen als je vervelende dingen hebt meegemaakt. Het kindje draagt dan als het ware jouw trauma’s of volwassen problemen. Vaak heeft het kind ook rollen of verantwoordelijkheden van anderen overgenomen, zoals zorgen voor anderen en anderen steunen. Wellicht draagt het geheimen bij zich waar destijds niet over gesproken mocht worden.

Pijnlijke jeugdervaringen gaan niet vanzelf weg

Misschien heb jij je als kind onveilig, eenzaam, anders, niet begrepen of niet welkom gevoeld. Soms zijn er zelfs herinneringen opgeslagen bij jouw innerlijke kind die je nu niet meer hebt, omdat ze te heftig waren. Zolang het innerlijke kind belast is met deze zaken, blijft dat doorwerken in je leven. Dingen zijn niet verwerkt, niet geïntegreerd en daardoor kan je niet puur vanuit je kern en in verbinding leven. 

Visualisatie: contact met je innerlijke kind

Wanneer je de nodige ervaring hebt met meditaties en visualisaties, zou je het volgende kunnen doen om verbinding te maken met jouw innerlijke kindje:

 • Ga ergens zitten waar jij je comfortabel voelt en niet gestoord wordt. Leg een knuffelbeer of groot kussen bij je neer. Zet je voeten stevig op de vloer en adem 3 x diep in en uit. Sluit je ogen en daal door je lichaam af, helemaal naar beneden tot in je voeten. Visualiseer dat er wortels uit je voeten groeien en laat die diep de aarde ingaan en breed vertakken, zodat je stevig geaard bent. Laat spanningen vanuit je lichaam de aarde inlopen.
 • Maak dan contact met je onderbuik en nodig jouw kleine ik uit om bij je te komen.
 • Maak contact met jouw kleine ik en vraag hoe het met hem of haar gaat.
 • Vraag vervolgens of er dingen zijn die hij of zij jou wil vertellen. Leg het kind uit dat jij nu heel groot en sterk bent. Dat je het kind heel dankbaar bent voor alles wat het heeft gedaan om jou te beschermen en goed voor je te zorgen. Dat het jou echt geholpen heeft om alles zo goed mogelijk te doorstaan.
 • Vertel dat jij daardoor nu groot en sterk bent geworden en dat het tijd is dat het kind zijn/haar last loslaat en teruggeeft aan jou. Het kind hoeft dit niet langer bij zich te dragen, want jij kunt het nu zelf aan. Neem hier alle tijd voor en laat het kind jou dingen vertellen, overhandigen, emoties met je delen, etc.
 • Er kunnen veel emoties loskomen bij deze stap. Laat die toe, het mag er zijn. Door jouw innerlijke kind de ruimte te geven om deze emoties te uiten, ze te zien, te erkennen en niet langer te onderdrukken, kan er daarna een gevoel van opluchting, rust en ruimte ontstaan. Alsof er een baksteen uit je maag verdwenen is, je hart lichter is en je keel niet langer samengeknepen wordt.
 • Bedank het kind voor zijn/haar vertrouwen en neem tijd om het een dikke knuffel te geven. Als je het fijn vindt, kun je nu de knuffelbeer of het kussen pakken en die omhelzen alsof het jouw innerlijke kind is.
 • Vraag vervolgens wat het kind nodig heeft. Wat zou het graag willen? Dit kan echt van alles zijn. Je visualiseert dat je het echt aan het kind geeft. Het kan bijvoorbeeld een zacht bed willen, of een huis of een boomhut, of een speelmaatje, of een huisdier, of warme zachte sokken, of ….
 • Vraag of het nog iets nodig heeft en ga door zolang er nog wensen zijn. 
 • Daarna kan je de meditatie afsluiten.
 • Deze visualisatie kan je zo vaak herhalen als je wilt.

In contact blijven voor verdere heling

Dikwijls geeft het innerlijke kindje aan dat het graag regelmatig contact met je wil. Het heeft behoefte aan warmte en aandacht. Als je ’s avonds gaat slapen, nodig jouw innerlijk kind dan uit om in jouw armen te komen om samen te slapen. Koester het en geef het die geborgen warme liefde dat het vroeger heeft gemist of niet voldoende heeft gekregen. Dit werkt heel helend. Doe dit zo lang als het voor jou nodig is en goed voelt. Ook hiervoor kun je een knuffelbeer of kussen gebruiken en voorstellen dat het jouw innerlijke kindje is.

Steun en begeleiding bij innerlijk kind werk

Innerlijk kind werk is intens en bijzonder heilzaam. Maar zeker bij gebrek aan herinneringen, grote trauma’s of zeer sterke emoties kan het spannend zijn om in verbinding te treden met dit weggestopte stukje van jezelf. Soms schrikken volwassenen daar instinctief voor terug en lukt het niet om dit contact zelf tot stand te brengen. Er is angst voor de eventuele beerput die open gaat. In dat geval is begeleiding raadzaam. Ik ondersteun je graag op jouw pad naar binnen.