Zijn hoogbegaafden altijd einzelgänger? Lezen ze alleen maar boeken? Zijn ze slecht in sport? Zijn ze altijd hoog opgeleid? Hebben ze een groter hoofd? (ja echt, dit werd vroeger gedacht!). Of nog zo’n “fijne”; zijn er meer hoogbegaafde mannen dan vrouwen?
Vooroordelen over hoogbegaafdheid, daar zijn er zo veel van! Het is veel te gemakkelijk om alle hoogbegaafden over één kam te scheren. En daar komt nog bij dat er enorm veel diversiteit in de groep hoogbegaafden voorkomt. Het is maar net waar je talenten liggen. En je valkuilen. Hoe je mindset is en in hoeverre je in staat bent om met sommige situaties om te gaan. Natuurlijk zijn er algemene eigenschappen die bij hoogbegaafdheid horen. Toch merk ik in gesprekken met mensen die niet zo veel van hoogbegaafdheid af weten, dat ze meer van de vooroordelen en stereotypen weten dan van wat hoogbegaafdheid nou eigenlijk is.
Allemaal neurotische contactgestoorde wetenschappers…?
Zijn het nou allemaal van die contactgestoorde, neurotische wetenschappers zoals Sheldon van The Big Bang Theory? (superleuke serie trouwens!). Nee dus. Dat zijn het niet. Maar wat wel fijn is aan die tv-serie; het laat zien dat ook hoogbegaafden gewoon mensen zijn. Met hun sterke en zwakke kanten, ups & downs en hun eigen talenten en moeilijkheden.
Dat die talenten en moeilijkheden nou net op andere vlakken liggen dan bij de doorsnee mens met een gemiddeld IQ, maakt ze juist zo opvallend en anders. En juist dat anders zijn, kan een flinke uitdaging zijn om mee om te gaan. Het klinkt misschien leuk, uitzonderlijk zijn, maar bedenk wel dat je daardoor ook heel eenzaam kan zijn en erg veel druk kan voelen om het altijd perfect te moeten doen.
Hoogbegaafdheid kan verrassende problemen veroorzaken!
Wat in ieder geval zeker is; ook hoogbegaafden hebben te maken met uitdagingen. Niet alles gaat vanzelf en soms kunnen ze best wat hulp gebruiken. Ondanks (of misschien zelfs wel door) dat slimme koppie!
Typische hoogbegaafden-problemen zijn bijvoorbeeld faalangst, samenwerken, mindset en omgaan met emoties. Dus laat al die vooroordelen maar varen en schakel hulp in waar nodig. Ik help graag!