Voelsprieten… Als hooggevoelige zielen hebben we ze allemaal. Daarmee kan je andere mensen aftasten en achter hun emoties komen. Maar als je die voelsprieten hebt, mag je ze dan ook altijd gebruiken?

Bij HSP-ers is het net als bij superhelden: with great power comes great responsibility… 

Om maar eens een vergelijking te maken: als je een mooie telescoop hebt, mag je die dan ook gebruiken om bij de buren naar binnen te gluren? Bijvoorbeeld als iemand zich staat om te kleden? Degene die zich aan het verkleden is, waant zich veilig en onbekeken in zijn eigen huis… Maar ja, jij hebt die telescoop… Dus wat kan het dan voor kwaad? Ze merken er toch niets van…?

Ongemerkt andere mensen peilen met je hooggevoeligheid. Kan dat?

Ik krijg hier soms vragen over in mijn praktijk. ‘Het kan toch geen kwaad als ik de ander aftast? Die ander merkt daar toch niets van? En voor mij is het handig, want ik weet zo wat die ander denkt en voelt.’

Mijn vraag is dan: Is dat ECHT zo???

Let op wat je doet: in energetische vorm ben je de ander aan het aftasten. Weliswaar niet met je handen, want daarbij is het wel duidelijk wanneer het wel of niet gepast is om de ander aan te raken, maar met je voelsprieten. Daarmee raak je andermans energie aan. En hoewel ongeveer 1 op de 5 mensen hooggevoelig is en dus zelf die voelsprieten heeft, wil het niet zeggen dat die andere 4 niets in de gaten hebben. Vaak kunnen ze er de vinger niet meteen op leggen, maar voelen ze onbewust toch dat ze ‘bekeken’ worden.

En nog iets: je kunt als HSP-er dan wel de emotie oppikken van de ander, dat zegt nog niets over wat die ander daadwerkelijk denkt of vindt. Het zegt ook niets over de oorzaak van het gevoel. Het gaat dus veel te ver om allerlei conclusies te verbinden aan de emoties die je van een ander oppikt. Dat is dan jouw interpretatie, gebaseerd op jouw aannames. Zo ontstaan heel wat misverstanden en ruzies.

Of je een ander nu bespiedt met een telescoop of ‘bespriet’ met je antennes, het is allebei niet OK als je geen toestemming hebt.

Advies bij het oppikken van emoties van anderen

Mijn advies is daarom: ga respectvol om met een ander. Natuurlijk kan je soms emoties oppikken van iemand anders. Vaak gebeurt dat terloops, vooral als de emoties sterk aanwezig zijn. In dat geval kan het heel helpend zijn om onder woorden te brengen wat je opvangt en te checken of het klopt wat je voelt. Dit kan tot mooie open gesprekken leiden. Zeker als je beiden hooggevoelig bent, kan je op die manier op een heel diep niveau verbinden en een prachtige, sterke band opbouwen.

Het kan natuurlijk ook anders lopen. Wat doe je als je emoties van een ander aanvoelt, ze onder woorden brengt en navraagt of het klopt en de ander dit vervolgens ontkent? Of hij of zij wil het er niet over hebben? Dan heb je die grens te respecteren. Bijt maar op een houtje, neem een koude douche en láát die ander.

Stop. Met. Besprieten!

Als het zover is dat die persoon het met jou wil bespreken, dan komt het op dat moment wel. Iedereen heeft recht op zijn eigen gevoelens en gedachten. Zèlfs als die gevoelens en gedachten over jou gaan. Privacy heet dat.

Altijd actief aan het voelen?

En wat moet je dan doen als je merkt dat je eigenlijk altijd de mensen in je buurt bewust of onbewust aan het peilen bent? Dan is er toch iets anders aan de hand. Ten eerste ben je dan hartstikke druk, want het kost best veel energie om continu iedereen in de gaten te houden. En ten tweede kan het nare reacties uitlokken. Je kunt dan het beste gaan onderzoeken waar deze behoefte vandaan komt en manieren leren om jouw hooggevoeligheid prettiger in te zetten. Fijner voor jezelf en voor de mensen om je heen. Mocht je wel wat hulp kunnen gebruiken, dan bied ik je graag begeleiding bij jouw hooggevoeligheid.