Wist je dat jouw fantasie je ruimte geeft om ander gedrag te oefenen en vervolgens ook in het dagelijks leven uit te voeren? In mijn praktijk gebruik ik de kracht van magisch denken regelmatig, zowel bij kinderen als bij volwassenen.
In deze Podcast ben ik in gesprek met Natasja Esmeijer van BeeldigBrein. Ik leg uit hoe het komt dat je verbeeldingkracht afneemt en hoe beperkend dat werkt. Daarnaast vertel ik waarom het gebruik van je fantasie zo waardevol is en waarom het essentieel is om daar sensorische informatie aan te koppelen. Ook geef ik tips hoe je deze fijne methode kunt toepassen voor jezelf en voor je kind. Het is waardevol om je fantasie in te zetten bij o.a. trauma, angsten, emoties, zenuwen of beperkende gedachten. Lees verder…
Onderaan dit blog vind je de link naar de podcast en kan je het hele verhaal beluisteren. Maar eerst geef ik beknopt twee tips weer die ik in de podcast uitgebreid toelicht. Allereerst; Hoe kan je met je fantasie jezelf helpen in moeilijke situaties?
Tip 1 om jezelf te helpen: gebruik je fantasie om de beste versie van jezelf te worden
Merk je dat je in bepaalde situaties telkens hetzelfde reageert of hetzelfde gedrag vertoont en zou je het graag anders willen? Probeer dan eens de volgende oefening. Denk aan een situatie waarin je graag anders wilt handelen en zet de beste versie van jezelf in deze situatie. Speel dit scenario in je hoofd helemaal af alsof het in het echt plaatsvindt.
- Wat zou de beste versie van jezelf doen?
- Hoe gedraag je je dan?
- Welke lichaamshouding zou je aannemen?
- Wat zou je zeggen?
- Wat kan jij doen om het eindresultaat positief te beïnvloeden?
- Hoe zou je je dan voelen? Zoom in op dat gevoel en laat het helemaal toe in je lijf
Doordat je van tevoren bedenkt hoe jij je anders gaat gedragen in een bepaalde situatie, is het veel gemakkelijker om dit gedrag ook daadwerkelijk uit te voeren in het echt. Je hersenen maken namelijk niet veel onderscheid tussen een situatie doorleven in je fantasie of de daadwerkelijke situatie beleven. Met bovenstaande oefening baan je een weggetje in jouw systeem om op een nieuwe manier te kunnen gaan reageren.
Tip 2 om je kind te helpen: stap in de emoties van je kind om het beter te begrijpen
Heeft je kind het moeilijk? Gebruik dan jullie fantasie om je kind heel goed te begrijpen. Stap in zijn belevingswereld en laat je kind deze belevingswereld heel sensorisch omschrijven. Als je kind bijvoorbeeld last heeft van faalangst, laat je kind dan het gevoel van faalangst oproepen. Vervolgens gaan jullie samen in de wereld van faalangst staan en je laat het kind vertellen hoe het in die wereld is. Om je kind hierbij te helpen, kan je vragen stellen, bijvoorbeeld:
- Sta je op de grond, of hang je in de lucht?
- Welke kleur is de wereld van faalangst?
- Is er ruimte of is het er heel benauwd?
- Kan je daar vrij bewegen, of sta je verstijfd?
- Welk weer is het in deze wereld?
- Zijn er dieren of wezens? Welke? Wat doen of zeggen ze?
Door fantasie meer verbinding met je kind
Hou ondertussen je kind goed in de gaten, terwijl het de wereld van faalangst omschrijft. Zie je dat de spanning in het lijf afneemt? Wordt de ademhaling rustiger en dieper? Merk je dat je kind al pratende levendiger en vrolijker wordt? Dit zijn tekens dat je kind zich gehoord en begrepen voelt.
Als je kind dit allemaal heeft verteld, kun je nog kort samenvatten wat je allemaal hebt gehoord over de wereld van faalangst. Zo laat je jouw kind weten dat je aandachtig en oordeelloos hebt geluisterd. Vervolgens kan je jouw kind nog bedanken voor zijn uitleg en vertellen dat je het fijn vindt dat je nu beter begrijpt hoe faalangst voor hem is. Dit zorgt voor meer verbinding met je kind. Soms is alleen deze oefening al voldoende voor je kind om zich een stuk beter te voelen, zodat het weer verder kan.
Je eigen kindwonden genezen
In de podcast heb ik het ook over het helen van je eigen kindwonden, oftewel je jeugdtrauma’s. Wil je daar meer vanaf weten en daar graag mee aan de slag? Dan vind je in dit blog daar meer informatie over!
Wil je nog meer tips om jezelf of je kind verder te helpen met behulp van jullie fantasie? Of wil je weten hoe het komt dat je fantasie afneemt en hoe beperkend dat werkt? Misschien vraag je je af waarom het gebruik van je fantasie zo waardevol is en waarom het essentieel is om daar sensorische informatie aan te koppelen? Luister dan de podcast!